Datorspel och hälsa

Det är många vuxna som är oroliga över sina barns och tonåringars datorspelande. Många tonåringar känner sig missförstådda och att vuxenvärlden ser ner på deras intresse.

Kan det vara hälsosamt att spela datorspel?

Många vuxna ställer sig ovanstående fråga, men istället för att de har ett frågetecken bakom frågan, så är det ett påstående. Det kan skapa många konflikter mellan föräldrar och tonåringar. Det är inte alltid som tonåringarna känner igen sig i vuxenvärldens oro för deras spelande. Som vuxen är det viktigt att ta reda på fakta och inte dra allt spelande över en kam. Det pågår också mycket forskning kring just spelande och hälsa, både på Karolinska Institutet i Sverige och utomlands.

Den fysiska hälsan

Det spelar ingen roll om vi spelar spel eller bara sitter och tittar på tv eller uppdaterar våra Instagram-konton. För att må bra behöver vi fysisk aktivitet. Hur fysiskt ohälsosamt datorspelande är beror på hur mycket personen rör på sig – inte om hen spelar datorspel eller inte. För att må fysiskt bra behöver vi röra på oss varje timme. Det är inte hälsosamt att sitta stilla i tre timmar på raken, vare sig vi fikar eller spelar WoW. Om du spelar bör du inte spela för mycket varje dag och alltid röra på dig mer tid än du spelar.

Den psykosociala hälsan

För vissa personer har spelandet blivit ett substitut för vänner. Det är inte hälsosamt. Vi behöver kontakter och relation IRL. Samtidigt är det bättre att ha vänner på nätet än inga alls. Det som kan vara problematiskt är om det skapas en ohälsosam ”bubbla” med personer som alla tycker samma sak och där alla känner sig utanför samhället. Om du spelar mycket datorspel är det viktigt att du medvetet också umgås med många och olika slags människor IRL.

Rekommenderade artiklar