Spela datorspel – för- och nackdelar

Älskar du att spela datorspel? Känslan av att lyckas med en uppgift och få gå vidare. Eller så är du en orolig förälder som undrar om det verkligen kan vara hälsosamt att dina barn sitter så mycket framför datorn. Det finns både för- och nackdelar med att spela datorspel.

Spela datorspel

Idag finns det rent av gymnasieprogram för spelare. Det kräver att du verkligen är skicklig för att bli antagen. Sverige är en stor nation inom datorspelsvärlden och ett bra land för dig som vill utbilda dig inom datorspel, för att få jobba med det på heltid.

Fördelar

Det finns många fördelar med att spela datorspel. För många handlar spelandet både om att få en rolig intellektuell utmaning, likväl som gemenskap. Visst, gaming kan å ena sidan verka väldigt ensamt, men många gånger spelar man mot andra personer. Datorspel online ger en möjlighet att lära känna människor världen över. Det finns mer än ett kärlekspar som möts genom att spela spel hemifrån olika vardagsrum. Genom spelandet är det också många som fått goda vänner. Du kan få en anledning att åka till Grekland eller Indonesien efter att ha blivit bästa vän med någon genom favoritspelet. Det är också många som förbättrat sin engelska genom att spela. Det vanligaste språket online är engelska. Personer som vanligtvis inte skulle ha kommit så långt i engelskan har på grund av spelintresset tvingats träna upp sig för att kunna delta och spela. Det finns också personer som bokstavligen lever på att spela, professionella spelare och YouTubers som svenska Pewdiepie – världens största Youtuber.

Nackdelar

Det finns också flera nackdelar med att spela datorspel. För många blir gamandet ett sätt att hålla sig undan världen. Istället för att utmanas och umgås med vänner, så blir spelandet ”verkligheten”. Det har visat sig att flera skolskjutningar utförts av personer som känt sig mycket ensamma och spelat våldsamma spel. Människor behöver inte bli våldsamma för att de spelar våldsamma spel, men om det finns psykosociala svårigheter i botten kan spel ha en mycket negativ inverkan. För mycket spelande är inte heller hälsosamt för kroppen. Om du gillar att spela är det viktigt att du också tränar och äter sunt. Att sitta för mycket framför datorskärmen påverkar också till slut våra hjärnor. Hjärnan omformas faktiskt av att spela och sitta vid nätet för mycket. Forskning visar också att dagens barn och tonåringar har svårare för att läsa och förstå ansiktsuttryck. Istället för att träffa människor IRL i nog stor omfattning, så ”träffar” de animerade figurer.

Om du gillar att spela datorspel är det viktigt att du tänker på vilka slags spel som du spelar. Det finns spel där man kan lära sig en massa och så finns det mycket våldsamma spel med både mord och våldtäkter. Spela bra spel, träna och ät hälsosamt.

Rekommenderade artiklar