Datorspel har både för och nackdelar. De kan användas som ett effektivt pedagogiskt verktyg, men kan också ge negativa konsekvenser som datorspelsberoende och förslitningar i kroppen. Idag är internet en viktig komponent i de flesta datorspel, där användarna hela tiden får uppdateringar i form av nytt innehåll och kan socialisera och samarbeta med andra spelare på nätet.

För att kunna förmedla de senaste nyheterna brukar datorspelsföretag göra dagliga uppdateringar på sina hemsidor och sociala medier. Wasabiweb är en webbyrå i Stockholm som har lång erfarenhet av webbutveckling. Här utgår man från affärsmål för att konstruera webbsidor som tydligt förmedlar information till besökarna. Genomtänkta strategier är viktigt för att stärka datorspelsföretagens intäkter.

För- och nackdelar med datorspel

Många älskar att spela datorspel och det ger en berusande känsla att lyckas med olika uppgifter. Men det finns även nackdelar med allt för mycket tid framför datorn. Att förlora sig i spelvärlden kan vara ett sätt att slippa verkligheten, till exempel när det är svårt att hitta verkliga vänner och att klara av samhällets krav. Det kan också vara ohälsosamt att sitta långa stunder framför datorn, då den mänskliga kroppen har ett dagligt behov av rörelse. Om du sitter för länge varje dag framför datorn kan det påverka din psykiska hälsa, då du inte träffar personer i verkligheten och får de fördelar som ett socialt samspel ger.

Nya kontakter och karriär

Bland fördelarna finns datorspelens förmåga att skapa intellektuella utmaningar och möjligheten att träffa människor virtuellt från hela världen. Här går det att hitta både vänner och kärleksrelationer. Många av dagens unga är väldigt bra på engelska och andra språk då de hela tiden läser och hör andra språk än svenska när de spelar tillsammans med andra på internet. Vissa spelare har gått så långt att de numera kan försörja sig på sin passion, som professionella e-sportspelare och youtubers. Ett exempel är är den kända youtubern PewDiePie från Sverige. Idag finns det möjlighet att läsa spelutveckling på gymnasienivå, där eleverna lär sig att designa och skapa datorspel. En speldesigner skapar spel och har en god förståelse av vad som utgör ett intressant och engagerande datorspel. Det finns också grafiker som arbetar med att skapa karaktärer, effekter och miljöer. Slutligen är programmerare en stor yrkesgrupp, med uppgift att skapa kod och funktioner till spel.

Pedagogiska fördelar

Datorspel kan användas pedagogiskt för att träna på stavning, matte, geografi och engelska. Elever med en visuell begåvning har lättare att ta till sig kunskap via datorspel. Det finns också en möjlighet för föräldrarna att delta med barnen i olika spel, vilket kan ge barnen en större möjlighet att lära sig matematik och att hantera sin ekonomi. Även vuxna kan få stort intellektuellt utbyte av att spela datorspel på internet. Inom spelvärlden är det många som utmanar varandra på schack eller ordspel av olika slag, vilket kan vara mycket utvecklande mentalt sett. Det är också möjligt att lära sig nya språk, konsthistoria, geografi och många andra kunskapsområden. Totalt sett går det därför att påstå att datorspel på internet har varit en positiv uppfinning som bidrar till människors välbefinnande.

Rekommenderade artiklar